Pages

Subscribe:

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Βγάζοντας το γάλα με το χέρι σας


Προσέγγιση χαμηλής τεχνολογίας
Η έκθλιψη του γάλακτος με το χέρι είναι ένα πολύ χρήσιμη ικανότητα για την μαμά που θηλάζει. Είναι μια αντλία που είναι πάντοτε στο χέρι σας, ενώ ο μαστός είναι πιο αποδοτικός στην επαφή με το χέρι, παρά με τα πλαστικά μέρη μιας ηλεκτρικής αντλίας.
Είναι μια ικανότητα που μπορεί να σας βοηθήσει:
·         Να ανακουφίσετε τους γεμάτους μαστούς και να αποφύγετε τα προβλήματα του σπαργώματος, όταν βρεθείτε κάπου με γεμάτους μαστούς και δεν έχετε το μωρό μαζί σας ή κάποια ηλεκτρική αντλία.
·         Όταν δεν χρειάζεται να βγάζετε γάλα συχνά, όπως αν θέλετε να λείψετε μερικές ώρες.
·         Για να ανακουφιστείτε από έναν αποφραγμένο πόρο ή από το σπάργωμα του μαστού.
·         Για να ταΐσετε το μωρό εάν είναι άρρωστο και δεν μπορείτε να το θηλάσετε τις πρώτες ημέρες.
·         Να ανακουφίσετε τις θηλές σας για λίγες ώρες, διακόπτοντας τον θηλασμό, αν πονάνε την ώρα που θηλάζετε.
·         Για να αυξήσετε την παραγωγή γάλακτος.

Ενεργοποιήσετε το αντανακλαστικό κατεβάσματος του γάλακτος, πριν αρχίσετε για να βοηθήστε την ροή του γάλακτος.

·         Πλύνετε τα χέρια σας με ζεστό νερό.
·         Καθίστε άνετα με την πλάτη ίσια.
·    Βάλτε μια ζεστή κομπρέσα πάνω στους μαστούς ή κάνετε ένα ζεστό μπάνιο.
·     Κάνετε ήπιο μασάζ στους μαστούς. Αρχίζοντας από την βάση του μαστού στον θώρακα, πιέζοντας σταθερά και μετακινώντας τα δάκτυλα σε κυκλική κίνηση προς τα κάτω στη θηλή. Η κίνηση είναι ίδια όπως όταν εξετάζετε τον μαστό σας.

·     Κτυπήστε ελαφρά με τα δάκτυλα τους μαστούς από την βάση προς την θηλή.
·   Σκύψτε ελαφρά προς τα εμπρός και ήπια κουνήστε τους μαστούς επιτρέποντας την βαρύτητα να βοηθήσει στο κατέβασμα του γάλακτος.
·         Ήπια κυλήστε την θηλή ανάμεσα στα δάκτυλα και τον αντίχειρα.
·     Αν κοιτάζετε το μωρό ή μια φωτογραφία του μπορεί να σας βοηθήσει περισσότερο.
·         Έχετε μια καθαρή πετσέτα δίπλα σας για να σκουπίζεστε.

 
ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΓΑΛΑ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΣΤΟ ΣΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΗΜΑΤΑ:

1.      Τοποθετήστε το χέρι σας στον μαστό, με τον αντίχειρα πάνω και δύο δάκτυλα κάτω, 2 με 3 εκατοστά πίσω από την βάση της θηλής, περίπου στα όρια της θηλαίας άλω, αν έχετε μεγάλη θηλαία άλω μπορεί να είναι μέσα στην περιοχή. Αν ο μαστός σας ήταν ρολόι, ο αντίχειρας θα ήταν στην ώρα 12  και ο δείκτης αντίστοιχα στην ώρα 6 , σχηματίζοντας έτσι το γράμμα C. Τα υπόλοιπα δάκτυλα μπορεί να στηρίζουν το μαστό. Μην καλύπτετε τον μαστό σας με το χέρι.

2.      Πιέστε ήπια με τα δάκτυλα σας προς τα πίσω προς το θωρακικό τοίχωμα, εάν έχετε μεγάλους μαστούς πρέπει να τους σηκώσετε πρώτα. Μην απομακρύνετε τα δάκτυλα περισσότερο. Απλώς πιέστε προς τα πίσω στον μαστό. Μην τεντώνετε την θηλή.
3.      Συμπιέστε τον αντίχειρα και τον δείκτη ταυτόχρονα και με μια κίνηση προς τα εμπρός και ελαφρά κάτω προς την θηλή εκθλίψτε το γάλα έξω από τους γαλακτοφόρους κόλπους, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από την θηλαία άλω. Μην γλιστράτε τα δάκτυλα κατά μήκος του δέρματος γιατί έτσι γρήγορα θα αρχίσετε να πονάτε. Μην συμπιέζεται την θηλή.

4.      Χαλαρώστε.
5.      Επαναλάβετε τα βήματα με ρυθμό – τοποθετήστε, πιέστε, συμπιέστε, - έως ότου δείτε σταγόνες γάλακτος να βγαίνουν. Έχετε υπομονή μπορεί να χρειαστούν ένα με δύο λεπτό έως ότου γίνει αυτό.
6.       Περιστρέψτε την θέση των δακτύλων σας στον μαστό και επαναλάβετε τα βήματα.  Χρησιμοποιήστε και τα δύο χέρια για να δουλέψετε γύρω από όλο τον μαστό. Όταν το γάλα σταματήσει να βγαίνει  και έχετε αδειάσει όλους τους γαλακτοφόρους πόρους, μεταφερθείτε στον άλλο μαστό.
7.      Εναλλάσσετε τους μαστούς κάθε 5 λεπτά ή όταν η ροή του γάλακτος μειωθεί.
8.      Κάντε ενδιάμεσα μασάζ στους μαστούς.
9.      Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 20 με 30 λεπτά.
10.  Μην συνθλίβετε τον μαστό και μην τραβάτε την θηλή πολύ σκληρά γιατί μπορεί να προκαλέσετε βλάβη.
11.  Βγάλτε γάλα όταν είστε σε χαλαρές και έχετε άφθονο χρόνο.
12.  Όσο πιο άνετες είστε στη διάρκεια της διαδικασίας τόσο πιο εύκολα θα ρέει το γάλα.
13. Η όλη διαδικασία να βγάλετε γάλα με το χέρι βασίζεται στην σωστή τοποθέτηση των δακτύλων. Όταν ανακαλύψετε το σημείο που θα τοποθετήσετε τα δάκτυλα, η διαδικασία θα γίνει πιο εύκολη. Πειραματιστείτε έως ότου να ανακαλύψετε το σωστό σημείο.
14.  Το να βγάλετε γάλα με το χέρι γίνεται πιο εύκολο με εφαρμογή στην πράξη. Για αυτό μην απογοητεύεστε αν στην αρχή θα δυσκολευτείτε. Σε λίγο καιρό θα συναγωνίζεστε ακόμη και την ηλεκτρική αντλία.
15.  Βάλτε λίγες σταγόνες γάλα πάνω σε κάθε θηλή και αφήστε να στεγνώσουν στον αέρα, αφού τελειώσετε με το βγάλσιμο του γάλακτος.

  Πώς να συλλέξετε το γάλα

 Όταν βγάζετε γάλα με το χέρι, το γάλα ψεκάζεται προς όλες τις κατευθύνσεις.
·         Αν βγάζετε γάλα απλώς για να ανακουφίσετε τους μαστούς σας, σκύψτε πάνω από μια λεκάνη ή μια πετσέτα.
·     Αν θέλετε να αποθηκεύσετε το γάλα, χρειάζεστε κάτι μέσα στο οποίο θα το συλλέξτε. Μερικές μητέρες καταφέρνουν να οδηγήσουν την θηλή τους κατευθείαν στο μπουκάλι. Αν δεν μπορείτε πάρτε ένα δοχείο με ανοιχτό στόμιο, όπως μια φλιτζάνα του καφέ ή μια μικρή κανάτα. Αφού γεμίσει η φλιτζάνα μεταφέρετε το γάλα σε δοχείο αποθήκευσης.
·   Μερικές εταιρείες έχουν ένα ειδικό χωνί για να συλλέγετε το γάλα κατευθείαν σε ειδικά μπουκάλια.
      ·        Πάντοτε να χρησιμοποιείτε καθαρό δοχείο για την συλλογή του γάλακτος. Για τον λόγο μπορείτε να πλύνετε το δοχείο με υγρό σαπούνι για τα πιάτα και να το ξεπλένετε με πολύ ζεστό νερό. Δεν χρειάζεται να είναι αποστειρωμένο. 





websites
video
video
http://www.youtube.com/watch?v=6ZViuYKX5LU

http://www.breastfedbabies.org/section/expressing-breastmilk

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου